NYITÓLAP
A RENDEZVÉNYRŐL
KAPCSOLAT
VIDÉKI HELYSZÍNEK
 
 

Híreink

Üzenj nekünk!

SHOP

Sportágakról

Sportágaknak

Támogatók

Ajánlott partnerlinkek

Letöltések

Reklámeszközök

Sajtószoba

Galéria

Médiamegjelenések

Merkapt SE

Sportágválasztó Blog

Nyári Sportágválasztó

Téli Sportágválasztó

Nagy Hangszerválasztó

Hírlevélre feliratkozás

Híreink
Bemutatkozik a Zsonglőrködés! Rendezvényünkön először találkozhattok a zsonglőrködés sporttal.

Ki nem szerette gyerekkorában csodálni egy zsonglőr ügyességét, amikor 3 vagy 4 labdát tart a levegőben egyszerre, miközben egykerekű biciklin köröz a színpadon?! Erre te is képes lehetsz rengeteg gyakorlással, amit el is tudsz kezdeni a XV. Budapesti Nagy Sportágválasztón első alkalommal, a zsonglőrködés sport keretein belül. Rengeteg információval tudunk szolgálni, amivel közelebb tudod magad érezni ehhez a sporthoz. Ne szalaszd el a lehetőséget, találkozz velük a rendezvényen.

A zsonglőrködés története egészen az ókorig nyúlik vissza, már az egyiptomi falrajzokon is láthatóak voltak labdákat dobáló emberek. Ma a legtöbb ember számára a zsonglőrködés közvetlen összekapcsolódik a cirkusszal és a szórakoztatással. Ez az álláspont a 20. század közepéig nagyjából fedte is a valóságot, a "hobbi" zsonglőrök száma ekkor még elhanyagolható volt a cirkuszi, profi társaikéhoz képest. Azonban az első zsonglőregyesület (IJA) megalakulása 1947-ben magával vonta ennek a lelkes kis társaságnak a terjeszkedését, és a zsonglőrködés, mint szabadidős tevékenység népszerűsödését. Napjainkra már több tízezer zsonglőr van, akik többsége nem a klasszikus értelemben vett színpadi előadó, hanem sokkal inkább a zsonglőrködés élvezetéért, a tanulás és a folyamatos fejlődés céljával gyakorló személy.

Zsonglőr-versenyek az IJA (International Jugglers' Association) megalakulása után jelentek meg először, de 2004-ig kellett várni az első sport jellegű zsonglőr-versenyre. Az eseményt a WJF (World Juggling Federation) szervezte meg, és szervezi meg azóta is minden évben. A versenyzőknek egy rövid produkciót kell bemutatniuk, és a zsűri objektív szempontok alapján pontozza a bemutatott gyakorlatokat.

A legtöbb zsonglőr életében a legnagyobb eseményt azonban nem a versenyek, hanem a találkozók jelentik. Minden évben több száz zsonglőrtalálkozót tartanak szerte a világban, Magyarországon már 2002 óta minden év nyarán kerül megrendezésre az országos zsonglőrtalálkozó. Az európai zsonglőrtalálkozón általában 7-8000 fő gyűlik össze: előadások, workshopok, játékok, koncertek színesítik az egyébként sem unalmas közös gyakorlást.

A zsonglőrködésnek rengeteg hasznos hatása van mentális és fizikai értelemben egyaránt. Több országban sikeresen alkalmazott terápia mozgáskoordinációs problémákkal küzdő, illetve diszlexiás betegek kezelésére.A Magyar Zsonglőr Egyesület 1999-ben alakult. Legfontosabb küldetésünk a közösségi értékek fentartása és a zsonglőrködés szellemének gondozása, a játék örömének terjesztése. Számos program és lehetőség ezért a nem-regisztrált tagok számára is nyitott.

Szociális cirkuszi tevékenységet is folytatunk, kutatjuk és próbálgatjuk a módszereit. Ennek érdekében hazai intézményekkel és nemzetközi partnerszervezetekkel működünk együtt. Több alkalommal bemutatókat és csoportos foglalkozásokat tartottunk készségfejlesztő és csoportterápiás céllal menhelyen, gyermekotthonban, testi és értelmi fogyatékosok számára. Az oktatás területén is jeleskedünk: az évek során számos egynapos játszóházat illetve többalkalmas tanfolyamot vezettek le oktatóink.

Mint intézmény, hangsúlyt helyezünk a határainkon túli kapcsolatok építésére és a meglévő barátságok mélyítésére. Kapcsolatot tartunk az Európai Zsonglőr Szövetséggel.Számos nemzetközi projektet bonyolítottunk le az évek során : résztvevőként utaztunk külföldre és Magyarországon láttunk vendégül Európa és világ különböző tájáról érkező zsonglőröket.Több Nemzetközi Zsonglőr Találkozóra került sor Magyarországon – szerencsére nem kizárólag az Egyesület szervezésében – emellett egyre több magyar zsonglőr bukkan fel a külföldi zsonglőr-összejöveteleken is, melyekről hírt adunk.

Külföldi és magyar trénerek közreműködésével workshopokat, önképző foglalkozásokat szervezünk. Nyitottak vagyunk minden olyan esemény és rendezvény felé, ahol bemutathatjuk a játékokat. Tájékozódunk és hírt adunk zsonglőreseményekről, hogy tagjaink illetve a magyar zsonglőrök részt vehessenek azokon. Vállaljuk táborok vagy tanfolyamok szervezését, illetve kiegészítő sport- szórakozásként szívesen bekapcsolódunk iskolai- vagy más táborok programjába. Az ilyen foglalkozások célja a gyakorlás, közös tanulás, bármely ügyességi vagy zsonglőr játékkal.

 

Kedvcsináló videók:

Összefoglaló a 2012-es Magyar Zsonglőrtalálkozóról

Egy sport-zsonglőr verseny valahogy így zajlik... 

A 2013-as Európai Zsonglőrtalálkozó összefoglaló videója

 Néhány magyar zsonglőr videója, akik világszínvonalú technikai tudással rendelkeznek: 

 

Laido Dittmar
 Kristóf Krisztián

Nereus Lajos

További képek

 

2014.09.12 13:21:36   |   Vissza
E-mail | Kezdőoldal | Kedvencek közé | Pannon Set